Par savjeta za bolju i bržu prodaju

Nekoliko savjeta koji će povećati vaše šanse da brže prodate svoju robu ili usluge. Nije važno što prodajete. Važno je da kvalitetno predstavite vaš proizvod ili uslugu.

U nastavku ćemo vas provesti kroz nekoliko koraka da što bolje predstavite svoj proizvod i da ga što lakše i brže prodate.

  1. Hoću li svoj proizvod ili uslugu postaviti u oglasnik

Svi mi imamo more nepotrebnih stvari. Kupili smo ih nekada i odložili u ormare, ostave, skladišta, garaže. Vrijeme prolazi, a neke od tih proizvoda uopće ne koristimo ili ih koristimo vrlo rijetko. Svakog dana vrijednost tim proizvodima opada. Kad-tad ćete ih se riješiti na ovaj ili onaj način. U najčešćem slučaju bacimo ih, jer shvatimo da nam nisu potrebni i da nam samo zauzimaju prostor.

Nekada nam se teško riješiti neke robe, jer smo iz nekog razloga vezani za nju. Najčešće pomislimo da će nam zatrebati jednog dana i tako prolaze godine, a more nepotrebnih predmeta samo skupljaju prašinu i propadaju nepovratno.

Važno je da razlučite trebaju li vam takvi proizvodi uistinu ili je možda puno bolje da ih postavite u oglasnik. Da ih prodate. Dobit će te određenu sumu novca za takav proizvod. Nešto ćete vjerojatno izgubiti na njemu, jer ste ga platili skuplje nego ga sada možete prodati. Ali dođete u stanje da ga morate baciti, e onda na njemu gubite najviše. Gubite sve. Zato je bolje da sve što vam uistinu ne treba postavite na oglasnik, prodate i spasite makar dio uloženog u taj proizvod.

Slično je i sa vašim uslugama. Imate određeno znanje, vještine, kvalifikacije ili ste registrirani obrtnik, poduzetnik, freelancer… i možete ponuditi svoje usluge mnogima, a teško dolazite do klijenata, oglasnik je pravo mjesto da se predstavite široj javnosti. Zainteresirani klijenti će pretragama oglasnika lako doći do vas. Na vama je samo da postavite svoj oglas, da se promovirate i da ubrzo očekujete javljanje potencijalnih klijenta na vaš telefonski broj ili e-mail adresu.

  1. Uredite vaš oglas da pristojno izgleda

Obrazac za unos oglasa ima mnoštvo rubrika koje je korisno sve popuniti. Nisu sve rubrike obavezne. Ali je korisno popuniti svaku od njih, jer svaka ima svoje mjesto i ulogu u oglasu.

     Naziv oglasa

Kao prvo dajte oglasu smislen naziv. Neka kupci po nazivu znaju što prodajete. Naslov treba biti kratak sadržajan i bez pojedinosti o proizvodu koje mogu rezultirati lošijom pozicijom oglasa u oglasniku.

     Fotografije

Jako je važno da odaberete i pripremite kvalitetne fotografije vašeg proizvoda ili više proizvoda koje namjeravate prodati. Fotografirajte proizvod iz više kutova kako bi kupac mogao bolje doživjeti ono što prodajete. Danas većina ima mobitele sa pristojnim kamerama. Napravite više fotografija i odaberite najbolje. Po potrebi uredite fotografije na kompjuteru i tek ih onda postavite u vaš oglas. Obrazac omogućava postavljanje do 5 fotografija. Iskoristite tu mogućnost, jer fotografija vrijedi više od tisuću riječi.

U našem obrascu za unos oglasa ponudili smo vam postavljanje video linka sa YouTube i Vimeo servisa. Ako vaš proizvod ima dobar opis u obliku video uratka, a postavljen je na popularne video servise iskoristite tu mogućnost i postavite u oglas link. Video će se učitati u vašem oglasu. Također možete sami postaviti svoj video na ove video servise i u svoj oglas postavite poveznicu do svog videa. Video može pomoći da kupci bolje dožive vaš proizvod.

     Postavite cijenu proizvoda

Kupci vole vidjeti oglase sa istaknutom cijenom. Često se oglasi filtriraju po cijenama. I ako vam je oglas bez postavljene cijene lako se može desiti da vam filter preskoči oglas jer će mu vrijednost biti ispod zadanog kriterija.

Ako ne možete odrediti točnu cijenu ili ako je cijena uvjetovana možete odabrati opciju OD -DO za svoju ponudu u oglasniku. Izbjegavajte opis cijene – po dogovoru jer kupci često preskaču takve oglase. I vodite računa ako prodajte robu na komad da to u obrascu za postavljanje oglasa navedete.

Važno je da odredite realnu cijenu. Nemojte pretjerivati. Kupci koji pretražuju oglasnike imaju uvid u kretanje tržišnih cijena. Ako je vaša ponuđena cijena previsoka tada kupci redovito zaobilaze takve oglase. Također sa pretjerano niskim cijenama dovodite kupce u sumnju da pomisle kao se radi o možebitnoj prevari, jer rijetko tko hoće ponuditi nekakav proizvod drastično ispod realne cijene. Budite odmjereni u kreiranju cijena za svoje proizvode.

     Uzimajući u obzir sve navedene elemente odredite cijenu proizvoda!

Ako nema puno takvih rabljenih proizvoda na prodaju, ne morate značajno spuštati cijenu, no ako ima, možda ćete morati malo spustiti cijenu kako biste ga prije prodali. Ako je predmet teško naći te ako su cijene drugih prodavača visoke, realna cijena će vam omogućiti da privučete pažnju potencijalnih kupaca i prije ga prodate. Ovisno o stanju proizvoda te njegovoj starosti i ‘traženosti’, odredite cijenu uzimajući u obzir cijenu novog proizvoda!

  1. Jasno naznačite mogućnosti dostave ili preuzimanja

Kupci su često iz nekih drugih gradova i nije im lako doći do vas. Interesirat će ih sigurno da li nudite mogućnost dostave. Danas je kurirska služba vrlo razvijena pa dostava ne bi trebala biti velika prepreka. U opisu oglasa navedite mogućnosti dostave i cijenu dostave za vaš proizvod.

Budući da je naš oglasnik pijaca.eu zamišljen kao regionalni oglasnik stvorit će se uvjeti gdje dostava robe neće biti potrebna. Kupci će sami moći doći po vaš proizvod. U tom slučaju se pobrinite da im olakšate put do vaše lokacije gdje prodajte vaš proizvod.

Osim kontakt podataka unesite vašu adresu. Po adresi će vas kupci lakše naći. Da bi vam još više olakšali pozicioniranje postavili smo mogućnost da svoju lokaciju postavite na karti koja može biti sastavni dio vašeg oglasa. Prilikom uređivanja oglasa na priloženoj mapi locirajte svoju lokaciju i spremite oglas. Nakon toga ispod vašeg oglasa pojavit će se mapa s markiranom vašom lokacijom. Kupcima će biti znatno lakše da vas pronađu. Kupci vole kupiti robu ako znaju gdje je lako mogu naći. Neka ucrtana lokacija bude vaša prednost.

  1. Kvalitetno opišite vaš proizvod ili uslugu

Veliki broj prodavača u ‘opis proizvoda’ stavi samo osnovne informacije, što ne ulijeva povjerenje kupcima i može ih odvratiti od proizvoda. Iskoristite ovu mogućnost i predstavite proizvod – kada je kupljen, koliko često je korišten, ima li nekih oštećenja te je li bio na nekom većem/manjem popravku.

Istaknite njegove pozitivne strane, ali i budite iskreni te navedite mane! Kupcima manja ogrebotina neće smetati ako ste je naveli, no ako je otkriju prilikom primopredaje proizvoda bit će skeptični.

Navedite zašto prodajete proizvod! Možda kupujete novi ili ga jednostavno više ne koristite. Što god bilo, važno je dati informaciju potencijalnim kupcima jer u suprotnom uvijek postoji sumnja da nešto nije u redu.

Nemojte štedjeti prostor za opis vašeg proizvoda. Što više informacija o proizvodu to će kod kupaca izazvati veće interesiranje za vaš proizvod. Opisi mogu vrlo različiti u zavisnosti što prodajte. Ako pak nudite svoje usluge pobrinite sa da ih predstavite kvalitetno. Opišite detaljno vaše područje djelovanja i navedite precizno što vaša usluga podrazumijeva. Ako polje za unos cijene ne može adekvatno valorizirati vašu uslugu polje za opis oglasa vam pruža mogućnost da detaljnije obrazložite cijene pružana vaših usluga.

  1. Navedite precizno kontakte i radno vrijeme

Predstavili ste proizvod uz pomoć opisa i slika te odredili cijenu? Ne zaboravite naglasiti način kontakta! Ako želite da vas potencijalni kupci kontaktiraju samo putem emaila, naglasite to i dodatno napišite email adresu u opisu proizvoda. Ako želite da vas kontaktiraju preko mobitela, ali ne želite pozive u neprikladno doba – u opisu proizvoda naglasite vrijeme u kojem ste slobodni javiti se i razgovarati s potencijalnim kupcem. Ne želite pozive? Napišite mogu li vas kontaktirati putem SMS-a ili WhatsAppa!

Što jasnije upute date, nastaje manje problema u komunikaciji te stvarate temelj za dobru suradnju s potencijalnim kupcem!

Da bi vam olakšali komunikaciju sa kupcima u obrazac kreiranja oglasa postavili smo mogućnost kreiranja radnog vremena. Možete za svaki dan u tjednu odrediti satnicu kada ste aktivni i kada vas potencijalni kupci mogu kontaktirati.

Kada kreirate satnicu vašeg radnog vremena za prodaju proizvoda na stranici vašeg oglasa bit će jasno naznačeno jeste li u vrijeme posjete vašem oglasu dostupni za komunikaciju ili niste.

Važno je da satnicu poštujete i da u navedeno vrijeme budete spremni kupcima dati tražene informacije.

  1. Steknite povjerenje kod svojih kupaca

Kupci vole kada dobiju nekakav popust ili bonus. Naglasite u opisu oglasa da ste spremni na darežljivost. Ne mora vaš dar biti velike vrijednosti, ali  će svakako biti znak pažnje koji će kupci cijeniti. Pogotovo ako imate štand i prodajete više proizvoda korisno j eda vodite računa o svojim kupcima, jer svaki od njih je vaš potencijalni novi kupac. Cijenite svoje mušterije i oni će vam uzvratiti istom mjerom. Vaš poklon uistinu može biti nekakva sitnica. Važno je da ste spremni ponuditi veću vrijednost potencijalnom kupcu i tako iskazati da imate dobre namjere.

***

Ovo su naši savjeti koje vam preporučujemo da ih se pridržavate. Sigurno će vam pomoći da lakše prodate svoj proizvod ili uslugu. Sretno sa prodajom vaših roba i usluga.